Tag bijzettafel, ontwerp Studio Foorumi voor EYYE

Hout & Bamboe

DE MOOISTE SOORTEN HOUT EN BAMBOE

Hout en bamboe in de collectie van EYYE zijn natuurlijke materialen. Hout en bamboe zijn levendige en ‘warme’ materialen die met het verstrijken der jaren alleen maar mooier zullen worden. Om ervoor te zorgen dat jouw EYYE meubels er ook na aanschaf goed uit blijven zien, hebben we wat kenmerken van meubels met hout of bamboe voor je op een rij gezet met daarbij tips om met deze specifieke eigenschappen om te gaan.

VERKLEURING
Hout en bamboe verkleuren onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is sterk daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op meubels van hout of bamboe zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van kachels, de open haard of radiatoren te plaatsen (minimaal 30 cm er vandaan). Door het plaatsen van grote voorwerpen op een meubel van hout of bamboe, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

VLEKBESTENDIG
Meubels van hout zijn voorzien van een laag beits en twee laklagen. Meubels van bamboe zijn voorzien van een laag olie. Deze afwerking zal het eerste vuil tegenhouden. Plaats hete voorwerpen (pannen, mokken, etc) nooit direct op een meubel met hout of bamboe. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer te verwijderen zijn. Voor instructies bij vlekken op hout of bamboe kunt u kijken op de pagina onderhoud.

EIGENSCHAPPEN VAN HOUT EN BAMBOE
Hout en bamboe zijn natuurlijke materialen. Nerven, noesten, structuur, kleurverschillen en (hout)scheurtjes horen bij de eigenschappen van hout. Voor bamboe geldt dat structuur- kleurverschillen en scheurtjes kunnen voorkomen. Er zijn geen twee meubels met bamboe of hout gelijk. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat eventuele lijmnaden verschuiven of dat een oppervlak hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen de 15ºC en 24ºC en een luchtvochtigheidsgraad tussen 40% en 60%. Plaats meubels met hout of bamboe daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, radiator).

Contact?

EYYE staat altijd open voor vragen en/of opmerkingen. Kun je informatie niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. We reageren binnen enkele werkdagen.