Het kiezen van een materiaal is een belangrijk onderdeel voor het maken van uw keuze. Het bepaalt de uitstraling van een meubel of accessoire.

Om ervoor te zorgen dat uw accessoires er ook na aanschaf goed uit blijven zien, hebben we kenmerken van hout of kurk voor u op een rij gezet met daarbij tips om met deze specifieke eigenschappen van hout of kurk om te gaan.

Voor een uitgebreid advies over het beste materiaal voor uw woonsituatie verwijzen wij u door naar onze verkoopadressen. Zij hebben hiervoor de juiste kennis in huis en en er is altijd een verkoopadres bij u in de buurt.

Eigenschappen van hout en kurk

Hout en kurk zijn natuurlijke materialen. Natuurlijke afwijkingen zoals nerven, knoesten, kleurverschillen, structuurverschillen en (hout)scheurtjes horen bij de eigenschappen van hout en kurk. Daarom kunnen er verschillen in structuur en kleur ontstaan. Er zijn geen twee bijzettafels met kurk of hout gelijk, dat maakt het product uniek.

De volgende natuurlijke kenmerken kunnen voorkomen in hout:

HOUT eigenschap spiegels
Spiegels
HOUT eigenschap pitjes
Pitjes
HOUT eigenschap knoesten
Knoesten
HOUT eigenschap kleurverschillen planken
Verschillende kleuren planken
HOUT eigenschap kleurverschillen delen
Kleurverschil binnen één plank

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen de 15ºC en 24ºC en een luchtvochtigheidgraad tussen 40% en 60%.

Verkleuring

Hout en kurk verkleuren onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op meubels met hout of kurk zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt warmtebronnen te plaatsen, dit om uitdroging en barsten door krimp te voorkomen. Door het plaatsen van grote voorwerpen op een meubel met hout of kurk, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

Vlekbestendig

Meubels met hout of kurk zijn voorzien van een afwerking die het eerste vuil zal tegenhouden. Deze afwerking reageert op hitte, daarom adviseren wij om warme of hete voorwerpen nooit direct op een meubel met hout of kurk te plaatsen. Dit veroorzaakt kringen die niet te verwijderen zijn.

Voor advies over het onderhouden van uw meubel met hout of kurk kunt u kijken op de pagina onderhoud.

Meer service

Jouw
stalen