Meubels blijven langer mooi en hygiënisch door een goed reinigings- en onderhoudsprogramma. We adviseren u onderstaande tips toe te passen zodat u nog meer plezier kunt hebben van uw meubels.

Direct daglicht vermijden

Onder invloed van daglicht verkleurt elke bekleding na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubelen zoveel mogelijk te vermijden. Ook voor houten meubels geldt dat direct daglicht ervoor zorgt dat het hout kan verkleuren. Het is daarom verstandig om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet teveel grip op krijgt.

Ga direct naar onderhoud van:

Onderhoud van stof

Eerste hulp bij vlekken

Vlekken dienen in het algemeen direct verwijderd te worden. Vaste bestanddelen kunnen zo veel mogelijk met een lepel verwijderd worden (nooit met een mes of iets anders scherps). Daarna kan, met uitzondering van vervilte stoffen, een licht vochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek geplaatst worden die dient te drogen op de vlek. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Werk altijd van naad tot naad. Wij adviseren om dit te herhalen tot dat de vlek niet meer afgeeft.

Let op: wrijven of deppen op de vlek veroorzaken onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Daarnaast verwijzen we naar LCK Nederland of James voor aanvullende informatie over vlekverwijdering.

Verder behandelen

Als de vlek is opgedroogd, laat u dan eerst goed informeren voordat u aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Als u twijfelt over de samenstelling van de stof neem dan contact op via onderstaand formulier. Als u een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht. Laat na reiniging de stof volledig drogen voordat u het meubel weer in gebruik neemt. Op de website van James vindt u uitgebreide informatie over het verwijderen van vlekken.

Eén keer per week stofzuigen

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht en om hiervoor een mondstuk met zachte borstel te gebruiken die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Het mondstuk mag geen uitsteeksels hebben die de stof kan beschadigen. Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier worden ook stofdeeltjes zoals zand, die op termijn schade veroorzaken, verwijderd.

Let op met scherpe voorwerpen

Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Onderhoud van leer

Eerste hulp bij vlekken

De meeste leerkwaliteiten van Design on Stock zijn voorzien van een lichte finishlaag waardoor de eerste contacten met vuil en vocht niet direct in het leer kunnen trekken. Dit geldt niet voor aniline leersoorten. Hieronder staat meer informatie over de type leersoorten.

Let op: wij adviseren om nooit sterk te wrijven op de vlek. De vlek kan vanuit het midden voorzichtig schoon gemaakt worden met een zachte doek welke alleen voor leren meubels gebruikt wordt. Maak deze doek licht vochtig met afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Wij raden ten sterkste af om chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of dergelijke te gebruiken. Het advies is om gebruik te maken van een neutraal onderhoudsmiddel. Vlekken op (licht) aangeschuurd leer (nubuck) en het verwijderen daarvan kunnen er voor zorgen dat de opstaande vezels plat gelegd worden. Hierdoor verandert het uiterlijk van dit leer: in plaats van ruw wordt het leer glad.

Verder behandelen

Voor het onderhoud van gepolijste en semi-aniline leren meubels raden wij aan om bij LCK Nederland advies in te winnen voor toepassing van de juiste producten.

Onderhoud: één keer per week stofzuigen

Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Veel leersoorten zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht en om hiervoor een mondstuk met zachte borstel te gebruiken die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Het mondstuk mag geen uitsteeksels hebben die het leer kan beschadigen. Verwijder eerst het stof door middel van een zachte doek waarmee licht draaiende bewegingen gemaakt worden. Daarna kan het meubel met een stofzuiger gezogen worden.

Op de website van LCK Nederland vindt u informatie over onze leersoorten en hulp bij onderhoud en vlekken.

Let op met scherpe voorwerpen

Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Veel leersoorten zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid (40-60%) voorkomt scheurtjes/breeklijnen als gevolg van uitdroging van het leer.

Meer informatie over onze leersoorten

Onderhoud van meubels met hout of kurk

Dagelijks onderhoud

Neem voor dagelijks onderhoud uw meubel af met een lichtvochtige doek en wrijf daarna het meubel droog met een schone droge doek. Let op: gebruik geen schuurmiddelen of glansmiddelen met siliconen op een gelakt meubel.

Maak gebruik van vilten dopjes of onderzetters onder voorwerpen die u op een meubel met hout of kurk plaatst. Kunststof dopjes kunnen vlekken geven die niet meer te verwijderen zijn.

Let op met zware, harde, hete of scherpe voorwerpen

Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen deukjes of krassen veroorzaken in hout of kurk. Plaats hete voorwerpen nooit direct op een meubel met hout of kurk. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer verwijderd kunnen worden.

Eerste hulp bij vlekken op hout of kurk

Neem op hout of kurk gemorste vloeistoffen direct op. Hout en kurk reageren slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak, verwijder vlekken met een licht vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglansmiddelen. Deze tasten de afwerking van uw meubel aan met onherstelbare gevolgen.

De meubels met hout en kurk zijn voorzien van beits, grondlak en aflak. Deze afwerking zal het eerste vuil tegenhouden. Wij raden het af om hout zelf te schuren en lakken. Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor advies.

Luchtvochtigheid

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Als gevolg hiervan kunnen lijmnaden verschuiven, of kan een blad hol of bol gaan staan. Om deze gevolgen te beperken is het belangrijk de kamertemperatuur tussen de 15°C en 24°C te houden met een luchtvochtigheidgraad tussen de 45% en 60%.

Meer service

Jouw
stalen