Onderhoud

Meubels blijven langer mooi en hygiënisch door een goed reinigings- en onderhoudsprogramma. We adviseren je onderstaande tips toe te passen zodat je nog meer plezier kunt hebben van jouw meubels.

Direct daglicht vermijden

Onder invloed van daglicht verkleurt elke bekleding en elk materiaal na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden. Ook voor houten meubels geldt dat direct daglicht er voor zorgt dat het hout kan verkleuren. Het is daarom verstandig om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet teveel grip op krijgt.

Onderhoud van stof

Stofzuigen: één keer per week

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op gestoffeerde meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof of het leer kunnen beschadigen. Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier verwijder je ook stofdeeltjes zoals zand die op termijn slijtage veroorzaken.

Let op met scherpe voorwerpen

Stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij (kinder)schoenen en kleding met klittenband.

Eerste hulp bij vlekken op stof

Vlekken dienen in het algemeen direct verwijderd te worden. Vaste bestanddelen kunnen zo veel mogelijk met een lepel verwijderd worden (nooit met een mes of iets anders scherps). Daarna kan, met uitzondering van op vervilte stoffen, een licht vochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek geplaatst worden. Deze dient te drogen op de vlek. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Werk altijd van naad tot naad. Wij adviseren om dit te herhalen totdat de vlek niet meer afgeeft. Als je een reinigingsmiddel wilt gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht.

Let op: nooit gaan wrijven of deppen op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel. Daarnaast verwijzen we naar LCK Nederland of James voor aanvullende informatie over vlekverwijdering.

Verder behandelen

Als de vlek is opgedroogd, laat je dan eerst goed informeren voordat je aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Als je twijfelt over de samenstelling van de stof neem dan contact op via onderstaand formulier. Als je een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht. Laat na reiniging de stof volledig drogen voordat je het meubel weer in gebruik neemt. Op de website van James vind je uitgebreide informatie over het verwijderen van vlekken.

Onderhoud van leer

Stofzuigen: één keer per week

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op gestoffeerde meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht. Verwijder eerst het stof door middel van een zachte doek waarmee je licht draaiende bewegingen maakt. Daarna kan je gebruikmaken van een stofzuiger. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof of het leer kunnen beschadigen.

Let op met scherpe voorwerpen

Leer is gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij (kinder)schoenen en kleding met klittenband.

Eerste hulp bij vlekken op leer

Let op: wij adviseren om nooit sterk te wrijven op de vlek. Maak de vlek vanuit het midden voorzichtig schoon met een zachte doek die je alleen voor jouw leren meubels gebruikt en afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Gebruik nooit chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of iets dergelijks, maar een neutraal onderhoudsmiddel. Vlekken op (licht) aangeschuurd leer (nubuck) en het verwijderen daarvan kunnen er voor zorgen dat de opstaande vezels plat gelegd worden. Hierdoor verandert het uiterlijk van dit leer: in plaats van ruw wordt het leer glad.

Verder behandelen

Voor het onderhoud van gepolijste en semi-aniline leren meubels raden wij aan om bij LCK Nederland advies in te winnen voor toepassing van de juiste producten.

Onderhoud van hout

Dagelijks onderhoud

Neem voor dagelijks onderhoud jouw meubel af met een licht vochtige doek en wrijf daarna het meubel droog met een schone droge doek. Let op: gebruik geen schuurmiddelen of glansmiddelen met siliconen op een gelakt meubel.
Maak gebruik van vilten dopjes of onderzetters onder voorwerpen die je op het houten meubel plaatst. Kunststof dopjes kunnen vlekken geven die niet meer te verwijderen zijn.

Let op met zware, harde, hete of scherpe voorwerpen

Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen deukjes of krassen veroorzaken in hout. Plaats hete voorwerpen nooit direct op een meubel van hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer verwijderd kunnen worden.

Eerste hulp bij vlekken op hout

Neem op hout gemorste vloeistoffen direct op. Hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak, verwijder vlekken met een licht vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglansmiddelen. Deze tasten de afwerking van jouw meubel aan met onherstelbare gevolgen.

Vlekken op hout behandeld met olie

Omdat olie geen 100% dichte laag vormt, blijft het hout kwetsbaar voor vlekken en vocht. Neem deze vlekken na ontstaan direct op. Vlekken die niet direct verdwijnen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verbleken. Lichte krassen of vlekken kun je voorzichtig met de nerf mee opschuren (met een fijne korrel, 240) en daarna opnieuw behandelen met olie. Voor het onderhoud van houten meubels raden wij aan om het onderhoudsmiddel Wood Care Kit Greenfix van Oranje te gebruiken.

Vlekken op gelakt hout

Wij raden het af om hout zelf te schuren en lakken. Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor advies.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
We reageren binnen enkele werkdagen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden