Ons hout

Waarom eikenhout?

Het eikenhout dat wij gebruiken voor onze meubels komt uit Europa. Eikenhout uit Europa is keihard, duurzaam en heeft een opvallende tekening. Daarnaast bevat het tannine, waardoor Europees eiken op een natuurlijke manier te kleuren is.

Relatief weinig knoesten

Het Europese eiken groeit in plantages waar de bomen de ruimte krijgen die zij nodig hebben. De bomen bevatten zijtakken over vrijwel de gehele lengte van de boom, op de eerste 1 á 2 meter na. De in de lengte gezaagde houten planken bevatten daarom knoesten. Een knoest is een donkere plek waar een tak heeft gegroeid. Alle knoesten worden opgevuld met zwarte steenlijm.

Eigenschappen van hout

Hout is een natuurlijke materiaal. Natuurlijke afwijkingen zoals nerven, knoesten, kleurverschillen, structuurverschillen en (hout)scheurtjes horen bij de eigenschappen van hout. Er zijn geen twee houten meubels hetzelfde, dat maakt het product uniek.

De volgende natuurlijke kenmerken kunnen voorkomen in hout:
Kleurverschil binnen één plank
Verschillende kleuren planken
Knoesten
Pitjes
Spiegels

Verschillende houtafwerkingen: lak of olie?

Europees eikenhout laat zich heel mooi kleuren en behandelen. Lak en olie geven het hout een diepe, warme uitstraling.

Massief hout behandeld met olie

Olie absorbeert licht en benadrukt de natuurlijke eigenschappen van het hout. Hierdoor lijkt het meubel matter. De olie die gebruikt is voor onze meubels legt een beschermende laag op het hout.

Bij een geolied meubel is het zeer belangrijk deze enkele weken na gebruik opnieuw te oliën en dit vervolgens enkele malen per jaar te herhalen. Dit is ter bescherming en om uitdroging van het hout te voorkomen.

Massief hout behandeld met lak

Lak is onderhoudsvriendelijk: een licht vochtige doek erover, afdrogen en klaar. De lak die gebruikt is voor onze meubels is voorzien van minimaal twee lagen, die een beschermende werking hebben.

Een meubel met een lakafwerking bereikt pas na 2 maanden haar maximale hardheid. Vermijd zware belasting in deze uithardingsperiode.

Massief eiken in vier kleuren

Het eiken is in lak verkrijgbaar in de kleuren 2200 Blanc, 2550 Natural, 2610 Perro en 2880 Renard. Natural en Renard zijn ook verkrijgbaar met een geoliede afwerking.

Blanc Lacquer

De afwerking bestaat uit 3 lagen lak:
1: Een watergedragen lak met een vleugje witte kleurstof;
2 & 3: Twee lagen 2 componenten polyurethaanlak met UV blocker. Deze lak is licht troebel (denk aan mat glas) waardoor de tafel er langer mat uit blijft zien. De UV blockers zorgen ervoor dat de verkleuring van je tafel vertraagt. Eiken wordt na verloop van tijd altijd wat geler door het daglicht.

Natural Oil

De tafel wordt 3 keer met natuurlijke meubelolie, die speciaal voor eikenhout ontwikkeld is, behandeld. Dit proces kan je indien nodig zelf herhalen.

Natural Lacquer

De tafel wordt behandeld met twee lagen 2 componenten polyurethaanlak zonder UV blocker. Deze lak is glashelder en geeft daardoor diepte, waardoor de natuurlijke tekening van het hout mooi zichtbaar is. Eiken wordt na verloop van tijd altijd wat geler door het daglicht.

Perro Lacquer

De afwerking bestaat uit 3 lagen lak:
1: De tafel wordt behandeld met een beits;
2 & 3: Twee lagen 2 componenten polyurethaanlak met UV blocker. Deze lak is licht troebel (denk aan mat glas) waardoor de tafel er langer mat uit blijft zien. De UV blockers zorgen ervoor dat de verkleuring van je tafel vertraagt. Eiken wordt na verloop van tijd altijd wat geler door het daglicht.

Renard Oil

Het eikenhout wordt eerst 24 uur met ammoniak gerookt en daarna 2-3 keer met natuurlijke meubelolie, die speciaal voor eikenhout ontwikkeld is, behandeld. Dit proces kan je indien nodig zelf herhalen.

Renard Lacquer

Het eikenhout wordt eerst 24 uur met ammoniak gerookt en vervolgens behandeld met twee lagen 2 componenten polyurethaanlak zonder UV blocker. Deze lak is glashelder geeft daardoor diepte, waardoor de natuurlijke tekening van het hout mooi zichtbaar is.

Verkleuring

Hout verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij overmatige verkleuring is daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op meubels met hout zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van warmtebronnen te plaatsen, dit om uitdroging en barsten door krimp te voorkomen. Door het plaatsen van grote voorwerpen op een meubel met hout, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

Meubels van hout zijn voorzien van een afwerking die het eerste vuil zal tegenhouden. Deze afwerking reageert op hitte, daarom adviseren wij om warme of hete voorwerpen (pannen, mokken, ect) nooit direct op een meubel met hout te plaatsen. Dit veroorzaakt kringen die niet te verwijderen zijn.

Voor advies over het onderhouden van je houten meubel kan je kijken op de pagina onderhoud.