Juno fauteuil, ontwerp Marike Andeweg voor EYYE

Onderhoud

Meubels blijven langer mooi en hygiënisch door een goed reinigings- en onderhoudsprogramma. We adviseren om onderstaande tips toe te passen zodat je nog meer plezier kunt hebben van jouw meubels.

De tips en trucs op deze pagina zijn opgesplitst in twee delen. Direct hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt voor het dagelijks onderhoud van meubels. Als je wat verder naar onder scrollt, vind je alle informatie over het verwijderen van vlekken. Vragen beantwoorden we natuurlijk graag. Om contact met ons op te nemen kan je het contactformulier helemaal onderaan de pagina invullen.

DAGELIJKS ONDERHOUD

Direct zonlicht vermijden

Onder invloed van daglicht verkleurt elke bekleding na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden. Als je veel directe lichtinval hebt kan je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Deze zal het minst snel verkleuren. De tip blijft overigens wel om ook een meubel met een wollen stof uit het directe licht te plaatsen. Ook voor leren, houten en bamboe meubels geldt dat direct zonlicht ervoor zorgt dat het meubel kan verkleuren. Het is daarom verstandig om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet teveel grip op krijgt.

Stofzuigen: één keer per week

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op gestoffeerde meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop een keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof of het leer kunnen beschadigen.

Stoffen bekleding:

Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier verwijder je ook stofdeeltjes zoals zand die op termijn slijtage veroorzaken.

Leren bekleding:

Verwijder eerst het stof door middel van een zachte doek waarmee je licht draaiende bewegingen maakt. Daarna kan je gebruikmaken van een stofzuiger.

Houten meubels:

Stof houten meubels af met een droge, zachte doek. Dat is voldoende voor het algemene, regelmatige onderhoud.

Let op scherpe of harde voorwerpen en klittenband

Veel stoffen en leersoorten zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij (kinder)schoenen en kleding met klittenband. Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen uiteraard ook deukjes of krassen veroorzaken in hout.

Beeld%20stoffen%202017.jpg

VLEKKEN

Eerste hulp bij vlekken op stof

Vlekken dienen in het algemeen direct verwijderd te worden. Vaste bestanddelen kunnen zo veel mogelijk met een lepel verwijderd worden (nooit met een mes of iets anders scherps). Daarna kan, met uitzondering van op vervilte stoffen, een vochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek geplaatst worden. Deze dient te drogen op de vlek. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Werk altijd van naad tot naad. Wij adviseren om dit te herhalen totdat de vlek niet meer afgeeft. Als je een reinigingsmiddel wilt gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht.

Let op: nooit gaan schrobben of deppen op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Verder behandelen:

Als de vlek is opgedroogd, laat je dan eerst goed informeren voordat je aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Als je twijfelt over de samenstelling van de stof neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Als je een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht. Laat na reiniging de stof volledig drogen voordat je het meubel weer in gebruik neemt.

Eerste hulp bij vlekken op leer

Let op: nooit sterk wrijven op de vlek. Maak de vlek vanuit het midden voorzichtig schoon met een zachte doek die je alleen voor jouw leren meubels gebruikt en afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Gebruik nooit chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of iets dergelijks, maar een neutraal onderhoudsmiddel. Wij raden voor leersoort Alea het leeronderhoudsmiddel Clean & Care aan, dat met onze leren meubels meegeleverd wordt.

Eerste hulp bij vlekken op houten of bamboe meubels

Neem op hout en bamboe gemorste vloeistoffen direct op. Hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak, verwijder vlekken met een licht vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglans-middelen. De houten meubels zijn voorzien van een laag beits en twee laklagen, de bamboe meubels zijn voorzien van een laag meubelolie. Deze afwerking zal het eerste vuil tegenhouden.

Contact?

EYYE staat altijd open voor vragen en/of opmerkingen. Kun je informatie niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier. We reageren binnen enkele werkdagen.